Valokuvaajan ja mallin yhteistyö määrää, millaiseen lopputulokseen voidaan päästä. Etenkin tilaustyöt voivat usein olla malleille jännittäviä hetkiä, ja jännittyneisyys näkyy usein lopputuloksessa. Rentoutunut ja olonsa turvalliseksi kokeva malli on ilmeikkäämpi ja aidompi kuin jännittyneesti poseeraava.

Kuten muussakin ihmisten välisessä toiminnassa, kommunikaatio on avain onnistumiseen. Ennen varsinaista kuvaussessiota kannattaa keskustella läpi, millaisia kuvia malli haluaa. Toisaalta, jos kuvaaja on etsimässä nimenomaan tietynlaista taiteellista näkemystä, tästäkin on hyvä puhua etukäteen. Keskustelu paitsi säästää kaikkien osapuolten aikaa ja hermoja, se antaa myös ammattimaisen kuvan kuvaajasta.

Kuvien tarkoitus

Ollaanko menossa kuvaamaan häitä, hautajaisia tai valmistujaisia? Kuvataanko lapsia, muotivaatteita tai ehkä lemmikkejä? Onko kuvaussessio valokuvaajan aloitteesta polkaistu tulille, tavoitellaanko aivan tietynlaisia taidekuvia? Kaikissa näistä tapauksista on tärkeää, että malli ja valokuvaaja ovat samaa mieltä siitä, mitä ollaan tekemässä, millaisissa olosuhteissa saadaan parhaat kuvat ja miten aikataulutus menee parhaiten. Ammattilainen osaa arvioida, paljonko aikaa suurin piirtein menee onnistuneen session läpivientiin.

Mallin ohjaaminen

Hyvä kuvaaja osaa antaa mallilleen selkeitä ja hyviä ohjeita, jotta kuvista saadaan mahdollisimman onnistuneita. Pyytäminen toimii paremmin kuin käskyttäminen, harva meistä haluaa saada tiuskimista osakseen. Kuvista näkee helposti, jos tilanne on mallille kiusallinen tai hankala, siispä kuvaajan pitäisi olla myös hienotunteinen ja kuunteleva.

Intensiivinen kuvaussessio saattaa olla mallille myös raskas tilanne. On hyvä idea pitää taukoja, jolloin pyytää mallia rentoutumaan tai jopa juttelemaan jostain aivan muusta. Tauon päätteeksi saa taas paljon rennompaa jälkeä, kun tunnelma siirtyy kuviin.

Tilanteen rentouttaminen

Mallin jännitys kannattaa yrittää saada laukeamaan jo ennen kuvauksen alkamista. Tavoitteista keskusteleminen, mallin toiveiden ja ideoiden huomioon ottaminen ja huumorin käyttäminen ovat hyviä keinoja. Esiintymisjännitys on hyvin yleistä, mutta sen kanssa ja ympärillä voi työskennellä.
Huumori on paitsi sallittua, jopa suotavaa. Yhdessä nauraminen rentouttaa, auttaa yhteistyötä ja tuottaa kauniita kuvia.